Йосиф Спиридонов

Строителен работник от незаконния строеж на "Ай Джи холдинг" доволно подритва мъртво делфинче в северния край на нос Агалина
"Ай джи холдинг" ООД е фирма, която строи незаконно 5-етажен хотел на брега на къмпинг "Веселие". Бетонът е излят на 6 метра от прибоя, на плажа, върху защитените дюни. Канализацията на това поредно недоразумение ще се излива в морето - в същия този залив. За строежа е използван пясък от дюните, което е абсолютно незаконно. В тази зона дори и плажните бараки са забранени. Собственик на земята е българинът с турски произход Йосиф Спиридонов, който е получил дюните с до болка познатите "заменки на земеделски земи" преди 3 години - отново далавера на ДПС. Съучастник в далаверата са бившата кметица на Созопол Веска Караманова (уж била в отпуск при издаването на документите) и бившият главен архитект Диана Карабаджакова. РИОСВ традиционно са си затворили очите пред строежа - светкавично е издадено решение, че обекта не подлежи на ОВОС, въпреки че инвеститорът не е внесъл необходимата информация по Наредбата за ОВОС. Автор на кошмарната бетонна соц-сграда е Калин Тихолов (декан на архитектурния факултет към УАСГ), който сам си е проектирал в ОУП-а къде да си построи бетонното недоразумение.
Строежът повлиява необратимо на природната забележителност Нос Агалина, уврежда плажа, намира се в Натура-зона, построен върху дюни с използване за строителен материал пясък от дюните, липсва даже план за канализация. Въпреки това, институциите твърдят, че строежът е "законен".

По данни от табелата за описание на строежа, обектът представлява не хотел насред плажа, а жилищна сграда в София (район Сердика). Според същата тази табела строителната фирма която извършва вандалщината е "Мотив 1" ЕООД, тел. 02/9880443. Шеф на бетонирането е Евгени Пенчев Стоянов, а инвеститор е "Ай Би Резидънс". Първоначалната (вероятно заблуждаваща) информация за участието на Ай Би Резидънс породи доста коментари в блога. Все още остава неясно какво прави това описание на плажа, пред този уж толкова "законен" хотел.

13 коментара:

  1. коментар от друг блог:
    Тази наглост просто преля чашата. Ако има институции тези, разрешили това, извинете ме, лайно, трябва да са в затвора, а “творението” съборено до основи за сметка на собственика. Всичко написано във вестник “Новинар” е абсолютно точно и вярно. Бих добавил и още малко информация относно въпросния г-н Йосиф Спиридонов. По непотвърдена, за сега, информация, той е бил доносник на ДС. След 1989 започва да се занимава с частен и не особено чист бизнес. Съсобственик е във фирма “Конфорт”, която държи всички линии на маршрутните таксита в Бургас. Изгонен е от съдружниците си за злоупотреби във фирмата.Става представител на автомобили “Хюндай” за Бургас и областта, но и там не се задържа много, пак заради далавера, този път с някакви автомобили на Безмитна зона Бургас. Преди над 10г. се появява в Созопол и започва да парадира с висок стандарт на живот- скъпи коли, пари и т.н. Без много шум започва да изкупува/неясно с какви пари/, не особено скъпите тогава земи в атрактивната сега местност „Буджака”. След няколко години, след покачване на цените им Спиридонов продава една част от тях и натрупва доста добри пари, които със сигурност не е декларирал. Йоско, както е известен в Созопол е доста близък до Йордан Цонев, като дори се коментира, че хотела е негов. Новия главен архитект, узаконил цялата далавера, преди да бъде назначен / без конкурс? / като такъв, получава заплатата си от близката до бившия председател на общинския съвет, а сега кмет – Панайот Рейзи – „Черноморска лизингова компания”-частна фирма, която държи 66% в „Алепу вилидж”АД, а Община Созопол мизерните 34%. Да знаете, че това са просто съвпадения, нищо друго – хахаха. На въпросното дружество бяха подарени десетки общински декари на първа линия море. Всички са навързани, като свински черва – ДПС – Данчо- ментата – Йоско – Александров- архитектчето и не на последно място – Рейзи!
    P.S. Ей, сега разбирам защо Йоско беше спонсор на предизборната кампания на Рейзи! НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО!

    ОтговорИзтриване
  2. Плажът се намира на около 6 км от града и влиза в защитената от “Натура 2000” зона по директивата на птиците. Оказва се, че няма кой да санкционира това грубо нарушение на новия Закон за Черноморското крайбрежие. Строежът е започнал преди повече от половин година и в момента е на етап четвърти етаж. Самата земя на плажа е придобита преди 3 години от българина от турски произход Йосиф Спиридонов на принципа на заменките. Мястото е земеделска земя, част от горския фонд. Със спечелването на изборите от сегашния кмет Панайот Рейзи главният архитект на Созопол е сменен. На негово място е назначен младият арх. Александров от София, който прави промяна в плана на строежа, урегулира земята и на практика узаконява хотела на морския бряг. Сред местните върви мълвата, че кметът прекарва отпуските си заедно със Спиридонов на яхтата му.
    Рейзи беше издигнат за кмет от местната "Коалиция ФАР". Йоско (както го наричат приятелите му) участва в управлението на десет фирми, на две от които е 100% собственик. Фирмите извършват разнообразни дейности – от земеделски услуги, търговия с кожени облекла, таксиметрови и бизнес услуги до търговия с горива. Собственик е на много хотели по Южното Черноморие. Не е ясно как инвеститорът е получил разрешително за строеж на хотела на плажа “Веселие”. Не е ясно и дали изобщо има такова.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5.03.2008 г., 6:31:00

    Информацията на тази страница не е вярна, Ай Би Резидънс ООД няма нищо общо с този проект. Преди да публикувате каквато и да било информация е редно да я проверявате. Както се вижда на самата снимана "табела", проекта осъществяван се намира в гр. София, на улица "Враня"!

    ОтговорИзтриване
  4. Дори и да не е Ай Би Резидънс, е факт че тези листове са залепени на оградата на незаконния строителен обект на къмпинг Веселие. Това означава че или Ай Би Резидънс имат нещо общо със строежа, или строителната фирма-изпълнител е същата, или оградата е открадната чак от София.
    Знаем че имотът е на Йосиф Спиридонов, но трябва да разберем кой върши мръсната работа.
    При опит да се попитаме Ай Би Резидънс, се оказа че мейлът им за връзка не е действителен. Сайтът им също дава грешка при опит за изпращане на писмо. Все още не се знае кой строи. Кой е инвеститор, изпълнител, пласьор на построеното и т.н.
    Ще свързваме това безобразие с Ай Би Резидънс докато от самата фирма не ни представят ясни доказателства (не само бумащина) че нямат нищо общо с този незаконен обект.
    Имат възможност да се защитят направо тук, или да ни изпратят ясни доказателства на blacklist@mail.bg
    Факт е обаче, че не го правят. Виновният обикновено мълчи.

    ОтговорИзтриване
  5. На интересни "факти" се натъквам тук. Ще се опитат да се аргументирам с елементарна логика. Май нещата са прекалено лесни и не са нужни други доказателства. Предварително се извинявам, ако звуча малко язвително. Държа да отбележа, че голям процент от публикувана информация е абсолютно невярна. Въпросната елементарната логика би трябвало да Ви подскаже, че на снимката е посочен обект, намиращ се на плажна ивица. В тъй наречената "табела" (или по-скоро листчета формата А4)е посочен обект, който се осъществява на територията на град София. А в столицата ни май няма такава морска ивица. Всъщост и море няма. И съвсем между другото, освен електронен адрес на страницата на Ай Би Резидънс ООД има посочени и други начини за контакт. Мисля, че автора на статията подхожда доста непрофесионално, а май и неетично. Вярно, че сме свободни да говориме и коментираме всичко в интернет пространството, ама дайте да е нещо, свързано с реалността или поне не снимки от рубриката "открийте 10-те разлики"!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7.03.2008 г., 7:40:00

    Не е професионално ама онова на снимката е хотел на плажа. Онова отдолу е синя ограда. Снимката долу показва какво е залепено на синята ограда от първата снимка. Двете снимки са направени от един и същ фотоапарат, по почти едно и също време. Значи или трябва да решим че онова нещо на първата снимка е жилищна кооперация в София, или че тези 3 листа А4 не са снимани от същия фотоапарат и фонът им не е онази синя ограда от първата снимка. Предложения?

    ОтговорИзтриване
  7. За кое предложения? За това как някой си е залепил листчета, който са абсурдно несъответстващи с пейзажа? Ми ако някой ми залепи на Ладата лисчета с надпис "Ферари" ще ме питате ли дали е "Ферари" ? Или сега както хвърляте вината на Ай Би Резидънс ООД, аналогично ще ми се наложи да имам Лада, ама да платя данък като за Ферари ?!?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7.03.2008 г., 8:51:00

    Търсим обяснение кой и защо е залепил точно тези листчета. Едва ли е фотографът - той просто е снимал каквото е видял.
    Ай Би Корп заливат с бетон Рила и Пирин над Разлог. Това нещо на снимката доста прилича на бетонния им проект "Рила Вю Вилидж".

    ОтговорИзтриване
  9. Не свързвайте Ай Би Корп и Ай Би Резиденс с този проект на морето, защото е повече от ясно, че табелата е неправомерна поставена. Просто потърсете на кой е собственост земята и кой е инвеститор. Инъче е излишен спор и вината се прехърля на хора/фирма, който/която в случая не са/е свързани/а с обекта. А през това време върху плажната ивица се изливат тонове бетон и въпросният инвеститор/ собственик е спокоен, защото се петни чуждо име.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8.03.2008 г., 3:28:00

    До момента Ай Би Корп / Ай Би Резидънс / Тидар не са си направили труда да обявят официално, че нямат нищо общо с този незаконен строеж. Било написано че строежът е на софийска улица. Знам ли, може този път плажът да е прекатегоризиран като "улица в София". Имаме други подобни примери - плажът Камчийски пясъци беше прекатегоризиран като "нискокачествени гори", плажът на Шабла - като "изтощено пасище". "Ай Би корп" също има опит с подобни "несъответствия" - голата поляна на която Ай Би Корп строи в местността "Погребите" край Разлог се води "казарма", малко по-нагоре е друг "урбанизиран терен" в гората в националния парк, в опасна близост до биосферен резерват, всичко това - придружаващо проекта за незаконен ски курорт "Кулиното", за който В.Дърпатова организира "анти-натура" демонстрации. Така че "несъответствията" в характеризирането на терена и местоположението му са редовна практика на "Ай Би" и "Тидар". В обявените активи на Разложките проекти на Ай Би Корп е близостта им до незаконни "спортни съоръжения" - ски пистите "Кулиното" и голф-игрищата в Разложката котловина.

    ОтговорИзтриване
  11. Oфициална информация има в официалните институции.

    ОтговорИзтриване
  12. Аз си купих апартамент в сградата на Ай Би Резидънс и апартамента ми е в София. Няма никакъв плаж и море наблизо /за съжаление.../

    Сериозните фирми имат по-внушителни табели от тези хартийки.

    Държа да отбележа, че всички документи по апартамента бяха изрядни /по мнение на юристи/.

    ОтговорИзтриване
  13. Да, оказва се че хартийките наистина лъжат. Обаче този хотел няма никаква друга табела. Интересно е как така толкова нестабилно залепени с тиксо "указателни табели" (в действителност хартийки) са се придвижили залепени върху оградата цели 400 (че и повече) километра от София до Созопол. Защо никой не е потърсил сметка от инвеститора за подвеждащата информация?
    А Ай Би Корп никак не са чисти - имат проекти за застрояване на "Кулиното" (в биосферен резерват на територията на Национален парк Рила)

    ОтговорИзтриване

Използвайте това поле за да напишете превод на страницата, да допълните с факти, или да коментирате написаното. Ако превеждате страницата, уточнете езика, на който пишете. Моля, пишете българските коментари на кирилица!

Нека повече хора да разберат кой е виновен за умиращата природа в България! Можеш ли да преведеш текста на друг език? Цъкни по-горе върху "публикуване на коментар" напиши на какъв език превеждаш и се опитай да направиш възможно най-точен превод.
(en) Did you translate the text above to your language? Let more visitors to read the black list. Publish your translation as a comment.

(bg) Забележка: * Фекалната маса от хотелите е изчислена от броя предлагани места по средната дневна маса фекалии от възрастен, при условие, че в хотела няма вегетарианци. Ако гостите са вегетарианци, масата се преизчислява по коефициент 1.4.
(en) A clarifying note: * The weight of excrements produced by the hotels was calculated based on the number of guests who can be accommodated and the average daily amount of excrement produced by an adult, provided that he is not a vegetarian. If the hotel guests are vegeratians, the weight of their excrements must be re-calculated by applying a quotient of 1.4.
(it) Spiegazione: * La quantità di escrementi umani si calcola secondo il numero di ospiti che ci possono accomodarsi e la quantità media di escrementi per un adulto non-vegetariano. Se gli ospiti sono vegetariani, questa quantità si moltiplica per 1,4.
(ro) O nota de clarificat: * Greutatea excrementelor produse de hoteluri a fost calculata luand in considerare numarul de oaspeti care s-au cazat si de media de excremente produsa de un adult zilnic luand in calcul ca nu este vegetarian. Daca oaspetii hotelului sunt vegetarieni atunci se va recalcula luandu-se in considerare un coeficient de 1.4.

Данни за посещаемостта: Броят уникални посетители от създаването на сайта до сега се вижда в оранжевия брояч в края на тази страница. За средната дневна посещаемост погледнете картата и брояча в дясното поле.