Първа Инвестиционна Банка

Първа Инвестиционна Банка (собственост на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев) - основна финансираща институция на незаконния ски център Банско и следователно на унищожаването на Национален Парк Пирин.
Собственикът на банката притежава и две скандално известни фирми, които унищожават националните паркове на България - "Юлен" и "Витоша ски". Чрез двете си офшорни фирми, тази банка източва държавния бюджет зад паравана на българската федерация по ски.

Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход.
Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев заедно с пловдивските брокери Александров и Данов учредяват фалиралата Агробизнесбанк през 1992 г. След известно време Минев и Мутафчиев напускат управата на пловдивската банка. През 1993 г. учредяват Първа инвестиционна и влизат в съвета на директорите.
През 1997 г. се регистрира "Първа инвестиционна компания", управлявана от Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, Емилиян Димитров, Венцислав Йосифов и др. Минев, Мутачиев и Михаил Стефанов регистрират "Първа универсална застрахователна компания". Михаил Стефанов, Венцислав Йосифов и Емилиян Димитров са в съвета на директорите на фалиралата Първа Частна Банка.
В момента Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са собственици на ПИБ (29% от акциите), заедно с две офшорки от Каймановите острови и англо-нормандските острови (Джърси и Гърнси) (с 27% от акциите). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.
През 2003 г., Минев и Мутафчиев купиха базираната в Скопие Балкан банк (Balkan Bank) още позната като Мултигруп банк (Multigroup bank.). Говори се, че придобивката е спасила македонската банка от ликвидация и от по-задълбочено разследване от страна на Централната банка. Смята се, че FIB е дала близо 133 милиона щатски долара на фирмата Атомремонтстрой на съмнителния енергиен консултант Христо Ковачки за енергийни проекти, и за да помогне на Ковачки в придобиването мажоритарния дял в Софийска общинска банка. Смята се, че Минев притежава и по-голямата част от ски курорта Банско. В последните две години три или четири инспекции на място във FIB са показали нарушения. Докладвани са съмнителни трансакции, които изискват по-подробно разследване. Български и чуждестранни мениджъри управляват FIB, и те имат съмнителни офшорни сметки, но че въпреки репутацията на FIB, EBRD все още се интересувала от съвместни проекти. Въпреки наличието на чуждестранни мениджъри и привидните чуждестранни инвестиции, повечето от парите в банката са частен капитал, който е българска собственост.
Първа инвестиционна банка (ПИБ/FIB) е описана в грама на американския посланик Джон Байърли като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила “с единия крак в легалния бизнес”, а с другия “в най-тъмните сфери на престъпния свят”. Името на Цеко Минев се свързва както със собствеността на банката, така и с по-голямата част на курорта Банско. Източникът на американците е докладвал, че са констатирани съмнителни транзакции, за които обаче банката е отказала да даде допълнителна информация, кои са сметките и кой стои зад тях. Независимо, че банката имала чужди мениджъри, парите са с български произход, сочи информацията.
От декември, 2011 г. ПИБ е под наблюдение на Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) поради съмнения за реалното състояние на банката.

(en) First Investment Bank (property of Tseko Minev) - the main provider of funds for the illegal Bansko Ski Center and, hence, for the destruction of Pirin Nature Park.

(it) First Investment Bank – (di Tseko Minev) la banca principale della località turistica a Bansko che finanzia la distruzione del Parco Nazionale del Pirin.

(ro) First Investment Bank - principalul furnizor de fonduri catre Bansko Ski Center si de aici la distrugerea a parcului Pirin Nature Park.

4 коментара:

  1. ПИБ се гласят съвсем скоро да фалират. Сядайте и гледайте как Цеко се прехвърля някъде другаде.

    ОтговорИзтриване
  2. Ски центърът и това което се случва в българските планини е безумие, за което ще плащат децата и внуците ни и климатът като цяло.

    Съвсем друга е темата обаче за Първа инвестиционна банка. За нейният "фалит", който се тиражира напоследък.
    Създаването на паника или поне на тревога в хората, които са сложили там мизерните си спестявания, или в бизнеса, който има делови отношения с банката и е данъкоплтец и работодател е не по-малко грозно и безумно.

    Или ще кажете "целта определя средствата?" . Тогава по какво се отличавате от тези, които строят като безумци, секат като безумци или изливат във водите и въздуха ни като безумци? По вида не безумието ли?

    Впрочев Първа инвестиционна е комай единствената българска банка! Ха сега да й видим сметката с лъжливи слухове! Че да се изнася печалбата, която се релазира у нас извън огруханата ни държава.
    И впрочем Първа инвестиционна подкрепи няолко мнооооого социални проекта, но... нямам намерение да правя реклама на банката.

    Може би по-полезнно би било едно открито писмо или опит за контакт с мениджърите на банката и опит да се повлияяе на политиката й като се ангажира чриз позитивна пи ар кампания. В края на краищата банките са институции създадени да печелят...

    Чудя се дали ще пуснеш този пост? Вероятно не.. Цензура му е майката. И небосновани фишеци за фалити :)) Ако пък си склонен за дебат с аргументи - пусни го да видим какво ще излезе...

    ОтговорИзтриване
  3. Не пускам веднага постовете само по една причина - за да не се тъпче блога със спам от типа на "enlarge your anatomy".
    Пускам всичко останало.
    Нашето твърдение, което сме публикували е, че ПИБ унищожават природата, защото финансират незаконните ски-зони в Пирин. За слуха за "фалита" не сме взели отношение. Възможно е самата банка да е пуснала "партенката", за да спечели някой лев от суматохата, или да се изкара жертва на нелоялната конкуренция.
    Ако желаете да дискутирате въпросите без да изчаквате одобряване на съобщенията, използвайте форума.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5.07.2012 г., 0:47:00

    Първа инвестиционна банка (FIB), основана през 1993 г. от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев със средства с неясен произход. Те продължават да са собственици заедно с две офшорки от Кайманските острови и англо-нормандските острови (б. Ред. Джърси и Гърнси). Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD), която в началото им беше поддръжник и инвеститор, наскоро ни каза, че участието им във FIB се счита за черно петно в историята им. Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят.

    През 2003 г., Минев и Мутафчиев купиха базираната в Скопие Балкан банк (Balkan Bank) още позната като Мултигруп банк (Multigroup bank.). Говори се, че придобивката е спасила македонската банка от ликвидация и от по-задълбочено разследване от страна на Централната банка. Смята се, че FIB е дала близо 133 милиона щатски долара на фирмата Атомремонтстрой на съмнителния енергиен консултант Христо Ковачки за енергийни проекти, и за да помогне на Ковачки в придобиването мажоритарния дял в Софийска общинска банка. Смята се, че Минев притежава и по-голямата част от ски курорта Банско. (Septel за съмнителни играчи и практики в енергийния сектор ще последва по-късно.) Д-р Васил Киров, шеф на българската Агенция за финансово разузнаване наскоро ни каза, че в последните две години, три или четири инспекции на място във FIB са показали нарушения. каза още, че са докладвани съмнителни трансакции, които изискват по-подробно разследване. Когато обаче АФР е започнал тези разследвания FIB е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици. Киров каза, че и български и чуждестранни мениджъри управляват FIB, и че те имат съмнителни офшорни сметки, но че въпреки репутацията на FIB, EBRD все още се интересувала от съвместни проекти. Според Киров, въпреки наличието на чуждестранни мениджъри и привидните чуждестранни инвестиции, повечето от парите в банката са частен капитал, който е българска собственост.
    ...
    Първа инвестиционна банка (FIB): Ивайло Димитров Мутафчиев с 31.38%, Цеко Тодоров Минев с 31.83%, Първа финансова посредническа къща с 13.89%. Според интернет страницата на FIB, останалите дялове са собственост на Гроут Менъджмент Лимитед (Growth Management Limited) с 10%, Хилсайд Апекс Фунд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited) с 10%, Легнано Ентърпрайзис (Legnano Enterprises) с 2.45%. Хилсайд Апекс Фунд Лимитед (Hillside Apex Fund Limited) и Гроут Менъджмент Лимитед (Growth Management Limited), две офшорни компании, придобиха по 10% в банката от Европейската банка за реконструкция и развитие, която излезе напълно от FIB. Балансова стойност приблизително 96 милиона щатски долара.

    bivol.bg

    ОтговорИзтриване

Използвайте това поле за да напишете превод на страницата, да допълните с факти, или да коментирате написаното. Ако превеждате страницата, уточнете езика, на който пишете. Моля, пишете българските коментари на кирилица!

Нека повече хора да разберат кой е виновен за умиращата природа в България! Можеш ли да преведеш текста на друг език? Цъкни по-горе върху "публикуване на коментар" напиши на какъв език превеждаш и се опитай да направиш възможно най-точен превод.
(en) Did you translate the text above to your language? Let more visitors to read the black list. Publish your translation as a comment.

(bg) Забележка: * Фекалната маса от хотелите е изчислена от броя предлагани места по средната дневна маса фекалии от възрастен, при условие, че в хотела няма вегетарианци. Ако гостите са вегетарианци, масата се преизчислява по коефициент 1.4.
(en) A clarifying note: * The weight of excrements produced by the hotels was calculated based on the number of guests who can be accommodated and the average daily amount of excrement produced by an adult, provided that he is not a vegetarian. If the hotel guests are vegeratians, the weight of their excrements must be re-calculated by applying a quotient of 1.4.
(it) Spiegazione: * La quantità di escrementi umani si calcola secondo il numero di ospiti che ci possono accomodarsi e la quantità media di escrementi per un adulto non-vegetariano. Se gli ospiti sono vegetariani, questa quantità si moltiplica per 1,4.
(ro) O nota de clarificat: * Greutatea excrementelor produse de hoteluri a fost calculata luand in considerare numarul de oaspeti care s-au cazat si de media de excremente produsa de un adult zilnic luand in calcul ca nu este vegetarian. Daca oaspetii hotelului sunt vegetarieni atunci se va recalcula luandu-se in considerare un coeficient de 1.4.

Данни за посещаемостта: Броят уникални посетители от създаването на сайта до сега се вижда в оранжевия брояч в края на тази страница. За средната дневна посещаемост погледнете картата и брояча в дясното поле.