Българска федерация по ски

Бивша спортна организация, в момента частна структура от мафията на Цеко Минев, която образува затворен кръг във финансови злоупотреби, с участието на Първа инвестиционна банка. Накратко: федерацията по ски източва държавния бюджет, за да финансира офшорните фирми на Цеко Минев - "Юлен АД" и "Витоша ски". По този начин Българската федерация по ски се използва за кражба на парите от данъци и прехвърлянето им в частна банка. В тази кражба участва спортният министър Свилен Нейков.

Ето как се завъртат парите в полза на Цеко Минев, с помощта на тази федерация:
Българската федерация по ски често е нарушавала законите за обществените поръчки при избора на партньори, а свързани с президента й Цеко Минев фирми са получили стотици хиляди лева без да минават през законовите процедури, показа проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
При проверката за периода 2006-2010 г. агенцията откри нарушения при поръчки за почти 860 хиляди лева и състави седем акта на Минев в ролята му на президент на БФСки. За още четири нарушения не са му съставени актове, защото е изтекъл давностният срок.
Най-голямото нарушение обаче е свързано с договор с "Балкан холидейз сървисис", управлявана от съпругата му Радка Минева и притежавана от две офшорни фирми. През 2008 г. БФСки избира туристическата компания за изпълнение на програмата "Научи се да караш ски", която се финансира основно от спортното министерство и Столична община.
Само два дни, след като ДАМС одобрява финансирането, БФСки подписва договор с "Балкан холидейз сървисис" за 557 500 лева. Обществена поръчка не е проведена. Компанията от своя страна наема като подизпълнител за част от услугите по програмата "Витоша ски", за което й плаща 376 хиляди лева.
Запитан от АДФИ да обясни ситуацията по договора, Цеко Минев отговаря, че БФСки не е задължена да спазва по-особена процедура за избор на партньори при реализацията на проекта, тъй като не е възложител по ЗОП.
АДФИ установява, че при подписването на договора за проекта никъде не е указано, че трябва да се наема трета фирма за изпълнението му. Но Минев твърди, че за изпълнението на проекта им е била "необходима логистична помощ от опитен в туроператорската дейност партньор". Освен това "Балкан Холидейз Сървисис" осъществявала дейността безвъзмездно.
"Дневник" няколко пъти е описвал, че програмата "Научи се да караш" ски представлява форма за нерегламентирана държавна помощ към близки до Цеко Минев фирми, като "Балкан холидейс", "Витоша ски" и "Витоша ски училища". Когато преди година бяха попитани защо другите ски училища на Витоша не получават поръчки по проекта, от федерацията отговориха, че нямали капацитет.
По същата програма, но през 2010 г. без да е провела процедура за възлагане на малка обществена поръчка, БФСки е изплатила на "Витоша ски" 88 527 лв. за извършване на спортни услуги и още 40 240 лв. за доставка на храна.
Потърсен за коментар от "Дневник", вицепрезидентът на ски федерацията Георги Бобев заяви: "Няма да коментираме. Имаме юристи, които работят по въпроса".
При проверката са установени по-малки нарушения за невъзлагане на малки обществени поръчки, като например през 2010 г. са платени 22 440 лв. за изграждане на временна електрическа инсталация и генератор на ел. енергия и 19 800 лв. без ДДС за доставка и монтаж на временни конструкции. Има нарушения при избор на фирми за транспорт и озвучаване на събитията
При едно от нарушенията, останало без акт, през януари 2007 г. ски федерацията е сключила договор с BH Air за 85 323 лв. за чартърен превоз на пътници и товари във връзка с Европейската купа по ски в Банско. Авиокомпанията е дъщерна на "Балкан Холидейз Сървисис".
Иначе за периода 2006-2010 г. ски федерацията е получила 5.5 милиона лева за организацията на пет състезания от европейската и световната купа по алпийски ски в Банско, както и световната купа по сноуборд в София. Основна част от средствата за ски състезанията се изплащат на "Юлен" за подготовка на трасета, спортно оборудване и наем.
Ако се добави помощта за състезанията по ски от световната купа за 2011 и 2012 г., общата сума на държавното финансиране за тези стартове набъбва на 11.5 милиона лева

Цялата материална собственост на българската федерация по ски - оборудване, автобуси и т.н. е собственост на фирмата "Български ски пул", която пък е тясно свързана с президента на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Не е случаен и фактът, че именно състезания, организирани от "Юлен" и "Витоша" са единствените, които се финансират от федерацията. Според справка в ДАКСИ от шестимата членове на новия УС на федерацията има хора само от два клуба - "Юлен" (Банско) и Ски-клуб "Витоша".
"Български ски пул" се води 51% собственост на фирмата "Ски инжинеринг" и 49% на Сдружение "Българска федерация ски", които обаче са на името на крупния бизнесмен и член на УС Иван Стефанов Тодоров. "Ски инжинеринг" е 85% собственост на Илияна Йорданова Гунева, която не развива никаква друга търговска дейност. "Ски инжинеринг" е и акционер в ски клуб "Юлен", чийто председател Боян Мариянов също е член на УС на БФ ски. 61% от акциите на "Юлен" (Банско) са собственост на кипърската "Марето трейдинг", а 31% на Т.А.К Сървисис, регистрирана на Вирджинските острови.

1 коментар:

  1. "Балкан холидейз сървисис", управлявана от съпругата на Цеко Минев - Радка Минева е участва и в организирането на всички старотове за Световната Купа по ски. Те са спонсорирани от държавата пряко и чрез безплатен труд на войници, чрез купуване на авторски права от БНТ, чрез местанта власт. БФСки получава безумна държавна субсидия с оглед на постиженията й.

    Освен това, има достатъчно основания да се счита, че дружеството БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС ООД реално е собственост именно на г-н Минев, тъй като собствеността е неизвестна и прикрита чрез офшорни компании, а именно МАНТОВАКО ЛИМИТЕД, Кипър, Никозия, (99.97%) и КАПРАДО АКТИЕНГЕЗЕЛШАФТ, Лихтенщайн, Вадуц, (0.03%). Видно е от фирменото дело, че двете офшорни дружества се представляват по пълномощно от г-жа Минева.
    Публикация във в. Сега http://www.segabg.com/article.php?id=195874 свързва също собствеността на дружеството с Цеко Минев.

    Радка Минева е член на надзорния съвет на ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД. Собственик на банката с 28.9% е г-н Минев, както е видно от корпоративния сайт на банката – http://fibank.bg/bg/page/479. Банката е основен спонсор на БФСки, но членът на надозрния съвет бенефициент - какво овъртане!?!?!

    http://www.dnevnik.bg/sport/2009/12/17/831880_bfski_razpredeli_400_hil_lv_na_blizki_firmi_po/

    По същият начин стоят нещата и с разпределянето на публични средства по проекта „Научи се да караш ски”. Подизпълнител е била фирмата „Витоша ски” АД, ЕИК: 175230799. Член на Съвет на директорите на която е ГЕОРГИ ДРАГАНОВ БОБЕВ. Същият е член на управителен съвет и Зам.-Председател на БФСки. Той е и генерален пълномощник на Цеко Минев във федерацията. Подизпълнител по проекта е била и „ВИТОША СКИ УЧИЛИЩА” ЕООД, ЕИК: 175400237, чийто едноличен собственик отново е „Витоша ски” АД.

    ОтговорИзтриване

Използвайте това поле за да напишете превод на страницата, да допълните с факти, или да коментирате написаното. Ако превеждате страницата, уточнете езика, на който пишете. Моля, пишете българските коментари на кирилица!

Нека повече хора да разберат кой е виновен за умиращата природа в България! Можеш ли да преведеш текста на друг език? Цъкни по-горе върху "публикуване на коментар" напиши на какъв език превеждаш и се опитай да направиш възможно най-точен превод.
(en) Did you translate the text above to your language? Let more visitors to read the black list. Publish your translation as a comment.

(bg) Забележка: * Фекалната маса от хотелите е изчислена от броя предлагани места по средната дневна маса фекалии от възрастен, при условие, че в хотела няма вегетарианци. Ако гостите са вегетарианци, масата се преизчислява по коефициент 1.4.
(en) A clarifying note: * The weight of excrements produced by the hotels was calculated based on the number of guests who can be accommodated and the average daily amount of excrement produced by an adult, provided that he is not a vegetarian. If the hotel guests are vegeratians, the weight of their excrements must be re-calculated by applying a quotient of 1.4.
(it) Spiegazione: * La quantità di escrementi umani si calcola secondo il numero di ospiti che ci possono accomodarsi e la quantità media di escrementi per un adulto non-vegetariano. Se gli ospiti sono vegetariani, questa quantità si moltiplica per 1,4.
(ro) O nota de clarificat: * Greutatea excrementelor produse de hoteluri a fost calculata luand in considerare numarul de oaspeti care s-au cazat si de media de excremente produsa de un adult zilnic luand in calcul ca nu este vegetarian. Daca oaspetii hotelului sunt vegetarieni atunci se va recalcula luandu-se in considerare un coeficient de 1.4.

Данни за посещаемостта: Броят уникални посетители от създаването на сайта до сега се вижда в оранжевия брояч в края на тази страница. За средната дневна посещаемост погледнете картата и брояча в дясното поле.