Петър Диков

Петър Диков - главен архитект на София, който, като бивш директор на НЦТР към МРРБ, сам е заложил плана за бетонирането на Иракли (където по-късно е купил имоти). Негово дело е и окончателното бетониране на целия плаж на Обзор ("Обзор бийч резорт") и Бяла ("Бяла бийч резорт"). Включил е незаконния проект на Ски зона "Алеко" (на "Витоша ски") без да се съобрази със законите в България. От 2010 г. има и явни мераци за застрояване на защитената местност Иракли.

(en) Petar Dikov - former Head of National Center of Territorial Development, which is subordinate to the Ministry of Regional Development and Public Works. While occupying this position, he promoted the project of concrete lining of Irakli. Later, he bought land in the area of Irakli. Dikov is currently Chief Architect of Sofia.

(de) Petar Dikov - Hauptarchitekt von Sofia. Als fruherer Direktor vom Nationalen Zentrum fur Regionalentwicklung beim Ministerium fur Regionalentwicklung und Infrastruktur hat er personlich den Plan fur die Betonierung von Irakli angelegt und hat spater Grundstucke dort gekauft.

(it) Petar Dikov – il capo-architetto di Sofia che ha fatto la pianta urbanistica per Irakli, dove possiede terre.

(ro) Petar Dikov - fostul director al centrului national de dezvoltare regionala, care raspunde in fata ministerului dezvoltarii regionale si lucrarilor publice. In timpul in care a ocupat aceasta pozitie a promovat un proiect de betonare a Irakliului. Mai tarziu a cumparat teren in zona Irakli. Acum este architect sef in Sofia.

11 коментара:

  1. Анонимен1.07.2008 г., 3:58:00

    ne mojete da obviniavate vseki, koito si e kupil imot niakude bez vaob6te da znaete kakvo iska tozi chovek za tova miasto i dali tova ne e po-dobriat variant. Ima naistina loshi hora, koito betonirat prirodata, no ima i takiva se opitvat da ai zapazqt ot betona na drugite!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1.07.2008 г., 4:01:00

    i oshte neshto toi sam ne e nalival beton na obzor.prosto e bil rukovoditel na edin proekt tam i daite sega da e nai-cherniq zatova, che e doburarhitekt!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1.07.2008 г., 8:12:00

    Аха, значи Петър Диков е изпокупил плажната ивица и я е бетонирал така, че да я запази от бетона на другите?
    Сам не е наливал бетон, но е спечелил доста мангизи от бетониранетио на плажа. По това което е направил, личи че е лош архитект - факт е, че Обзор вече няма плаж!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1.07.2008 г., 8:32:00

    Един пример от "кадърната" архитектура на Диков:
    (снимка)
    Снимката не е на Иракли, а на "Обзор Бийч Резорт". Преди да стане това, там беше страхотен плаж. После забъркаха бетона от пясъка на плажа и там, където преди беше екзотичен плаж, сега е поредната софийска мръсна улица. Освен това мна снимката се вижда как "инвеститорите" пазят природата - всичко е овъргаляно в сини изолационни панели на километри от строежа. По този начин е построено "архитектурното чудо" на Диков. Ако не беше забранено, лично аз бих му турил въжето на врата и бих му ритнал бурето.

    ОтговорИзтриване
  5. Петър Диков е общественоопасен и с безумията, които натвори в София. София е ужасен град за живеене, защото е презастроен, няма необходимите артерии за проветряване, а липсващото озеленяване и ужасния трафик покачват неимоверно нивата на йони и прах. Положението винаги е било лошо, но в последно време стана необратимо. Питам се " Анонимен", дали щяхте да защитавате така разпалено този мафиот ако детето Ви се задушава в панелка в квартал, чиято единствена градинка благодарение на великия архитект е станала на търговски комплекс? Едва ли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно покрепям това мнение! Живея в Зона Б5. Пред очите ми на бул. Стамболийски се натвориха невероятни архитектурни безумия! Имам предвид участъка от ул. Опълченска до бул. Иван Иванов. Започвайки от техническата гимназия (техникума Сталин) бул. Стамболийски бе застроен с 6 етажни кооперации. В момента в съседство с тях са построени безобразни постройки, чиято етажност достига до 15!!! Корупцията на Диков и неговите покровители е повече от ясна. Съдейки по болшинството отзиви тук подобна е ситуацията в цяла София, където е имало подобен инвеститорски интерес. Този човек обезателно трябва да бъде разследван.

      Изтриване
  6. mnogo sposoben glaven arhitekt si imame,no e iasno,che ne e gladen,nali.sega porednata dikova gavra s chastni imoti v kazichane,kadeto grobishta iska da pravi.i tyk ste izliva beton,dano si napravi grobnica-da e sefteto v tova my nachinanie,v imotite na dedite ni....koito iska da otchygdi....d

    ОтговорИзтриване
  7. Това е най-големият боклук в България. Време е да се надигнат хората и да го разкъсат на парчета. Дъщеря му живеела и копунясвала в Италия за сметка на държавата. Тоя е известен като мистър подкуп в София.

    ОтговорИзтриване
  8. Да се възползвам от форума за да заявя на това лице, което през мандата си не е построило НИТО ЕДНА обществена сграда, пък било и тоалетна за столичани. Нищо, ама нищичко - посочете господине нещо построено от вас. Един парк, градинка, кино, театър, зала за нещо, паркинг. Каквото и да е.

    И в момент, когато някой иска да направи нещо нашичкия е твърд като комунист на разпит. Само луд или зверски меркантилен общинар се отказва от паркинг за 1000 автомобила до централна спирка на метрото. Защо го правите, бе Диков? Когато един държавен чиновник се запъне против нещо видимо добро, винаги означава само едно - искам си пая. Парата, дела, да намажа нещо. За това ли става дума, бе Диков. Споко, Брисов ги знае тези работи. Работи отдавна с доста общинари. Ял ви е л...

    Щяла да пострада Борисовата градина. Ти си бил голям ботаник, бе джанъм. Кое на градината ще пострада? Еделвайсите, редките растителни и биологични видове или тополите и храсталака в двора на Армията дето ги препикават помияри и фенове.

    И още нещо. Какво мислите, че ще стане с това съоръжение до 1-2 години. Държавата няма пари да строи, общината също. Догодина по това време "Армията" ще е руина и прекрасно убежище на наркомани, бездомници и помияри. Район, който "скъпите ви" майки с колички ще заобикалят отдалеч.И друга алтернатива няма, защото по вашите думи няма как да се извози пръстта изпод седалките.

    Смях ако не беше тъжно и жалко. Да напомниме на главния архитект, че в ада никой не пази българите - те сами се пазят някой да не избяха.

    ОтговорИзтриване
  9. Стар хитрушко е Пешката Диков. Още преди две години, когато се заговори, че в скоро време нито един столичен стадион няма да отговаря на еврокритериите за сериозни състезания, Пешо Рушвета надуши задаващата се яка далавера.

    Разбра се, че от строеж на нов Национален стадион могат да се изкарат луди кинти и това да бъде сделката на живота му. Не че ще му е първата. Даже сам говори за "появилия се интерес от външен инвеститор".

    За извършения нетолкова отдавна ремонт на стад. "Васил Левски" държавата ни потроши няколко десетки милиона долара. Пари от джоба на българския данъкоплатец. Но тогава Диков не бе против. Не обели и дума. Просто, защото още не го бяха светнали за новата далавера. Сега, Диков иска да бутне Националния стадион и да построи нов на онова местенце - до летището, където му е целта.

    Разбира се, за да защити интересите на "неговите" инвеститори (респ. неговата комисионна), Диков трябва да осигури възвръщаемостта на вложените им средства, от една страна елиминирайки всякакви конкурентни проекти и от друга - осигурявайки доходност и печалба на бъдещото съоръжение, чрез принуждаването на столичните отбори да играят мачовете си именно там. Разбира се притиснати да приемат условията на собствениците на стадиона.

    В тази връзка, Пешо Рушвета уж между другото подхвърли, че "В. Левски" бил на "неподходящо място", на стадион "Раковски" - " ... нямало възможност да се изгради нещо голямо", а на "Армията" можело да се направи само ремонт, но понеже стадиона (както и "Герена") са от "насипен тип" - значи можело да се ремонтират само седалките.

    Хитреца Пешко много добре знае, че "ремонта на седалките" е пари, хвърлени на вятъра и никой няма да се захване да го прави. Трибуните на "Армията" и "Герена" наистина са изградени върху насип преди 50-60 години и отдавна са надхвърлили своя експлоатационен срок. Ремонтът им е загуба на средства и нищо друго.

    Затова и за неизбежно пропадащите седалки на "Герена", някои от които вече с наклон почти 45 градуса, ръководството взе единственото възможно решение - отцепи сектора и ги изолира. Добре, но когато тръгнат и седалките в другите сектори ? И тях ли ще отцепят?

    Батков ще кърпи още година две положението, а после дали той или наследниците му заедно с колегите си от другите столични отбори, щат-нещат ще кацнат при Диков на неговото стадионче. И ще приемат условията такива, каквито им ги предложат. Или по-скоро - наложат.

    А за щерката на Диков в Италия сме чували и сами, без той да ни разправя за нея. Както и за грандиозните партита, които урежда там, пред които и дъщерята на Дарина Павлова - ряпа да яде. Ако стане далаверката на таткото - ще има и за още.

    Затова му е "болката" на Пешо Рушвета ,за зелени кинти а не за зелени дръвчта. Справка - Южния парк. Софиянци знаят, дали става въпрос само за "пет въртележки" или за нещо друго.

    ОтговорИзтриване
  10. Аз съм сигнализирала СГП през 2010г. за неправомерно изменение на ПУП на м. Южен Парк в София, през 2005г., без одобрението на всички съседи,в интерес само на инвеститира и в ущръб на 100 семейства. НО ПРОКУРАТУРАТА БЕЗДЕЙСТВА,
    МНОГО Е ЛЕСНО, ДА ОСЪДИШ НЯКОЙ ЗА ЕДНА КРАДЕНА КОКОШКА, НО ДА ОСЪДИШ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С БЕЛИ ЯКИЧКИ НЕ МОЖЕ.

    ОтговорИзтриване

Използвайте това поле за да напишете превод на страницата, да допълните с факти, или да коментирате написаното. Ако превеждате страницата, уточнете езика, на който пишете. Моля, пишете българските коментари на кирилица!

Нека повече хора да разберат кой е виновен за умиращата природа в България! Можеш ли да преведеш текста на друг език? Цъкни по-горе върху "публикуване на коментар" напиши на какъв език превеждаш и се опитай да направиш възможно най-точен превод.
(en) Did you translate the text above to your language? Let more visitors to read the black list. Publish your translation as a comment.

(bg) Забележка: * Фекалната маса от хотелите е изчислена от броя предлагани места по средната дневна маса фекалии от възрастен, при условие, че в хотела няма вегетарианци. Ако гостите са вегетарианци, масата се преизчислява по коефициент 1.4.
(en) A clarifying note: * The weight of excrements produced by the hotels was calculated based on the number of guests who can be accommodated and the average daily amount of excrement produced by an adult, provided that he is not a vegetarian. If the hotel guests are vegeratians, the weight of their excrements must be re-calculated by applying a quotient of 1.4.
(it) Spiegazione: * La quantità di escrementi umani si calcola secondo il numero di ospiti che ci possono accomodarsi e la quantità media di escrementi per un adulto non-vegetariano. Se gli ospiti sono vegetariani, questa quantità si moltiplica per 1,4.
(ro) O nota de clarificat: * Greutatea excrementelor produse de hoteluri a fost calculata luand in considerare numarul de oaspeti care s-au cazat si de media de excremente produsa de un adult zilnic luand in calcul ca nu este vegetarian. Daca oaspetii hotelului sunt vegetarieni atunci se va recalcula luandu-se in considerare un coeficient de 1.4.

Данни за посещаемостта: Броят уникални посетители от създаването на сайта до сега се вижда в оранжевия брояч в края на тази страница. За средната дневна посещаемост погледнете картата и брояча в дясното поле.