Дънди Прешъс Металс

"Дънди Прешъс Металс" - канадска минна компания, с проекти за златодобив в Челопеч и Крумовград по начин, вреден за околната среда и за здравето на хората - добив с цианиди. Предоставила при проучванията на находищата неверни данни, ощетяващи държавата. Плановете на фирмата не са съгласувани със законите в България.
Престъпните действия се изпълнявани с помощта на правителството на Сергей Станишев, а след това и с помощта на Нона Караджова - министър от правителството на Бойко Борисов.
На 8 февруари 2011 г. канадската компания "Дънди прешъс метълс" е получила положително становище от екоминистерството за златодобив в Крумовград.

(it) Dundee Precious Metals - società mineraria canadese con progetti d'estrazione d'oro a čelopeč e Krumovgrad in modo pericoloso per la gente – estrazione sulla basi di cianuri. Ha presentato dati falsi per le riserve delle miniere, in tal modo che avrebbe svantaggiato lo stato. Insomma, sta ignorando la legge.

11 коментара:

  1. Работници ослепяват и хващат рак, канадците ги уволняват
    “Дънди” трови Африка с арсен от Челопеч
    Град Цумеб на бунт срещу опасния им завод в Намибия


    В България "Дънди" притежава златната мина в Челопеч, където има доказани залежи от 92 тона жълт метал. През февруари правителството даде на канадците концесия за добив в находището "Хан Крум" край Крумовград, където лежат 25 т злато. Миналата седмица министър Нона Караджова подписа и екологичното разрешение за изграждане на открития златен рудник на Ада тепе. Хората в Крумовград се обявиха срещу златодобива и се вдигнаха на протести. В петък учредиха Инициативен комитет, който ще събира протестна подписка, която ще бъде внесена в Европарламента и Еврокомисията. Сред най-големите страхове на родопчаните е и високото съдържание на арсен и тежки метали в почвите и рудите. Арсенът е 29 пъти повече от златото или 1450 тона. "Дънди" планира концентратът от Ада тепе също да бъде преработван в Намибия.

    ОтговорИзтриване
  2. Хвостохранилището на рудника Челопеч, което е изградено в недрата на Средна гора. Оттам на 14 септември отпадъци и отрови се изляха директно в язовир "Качулка", сигнализираха от Коалиция за устойчиво развитие.

    Около 10 тона злато и още 12 ценни метала, сред които стратегическите германий, талий, платина и паладий, се изнасят годишно от канадската фирма „Челопеч майнинг“, дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс Инк.“, през митнически пункт Пристанище „Бургас център“ под тарифна позиция 2603: „Медни руди и техните концентрати“. Това количество изчисляват български учени, при условие че има ежегоден добив от 3 млн. т руда от мината в Челопеч. Металите се изнасят във вид на концентрат, който се обработва в завод в Намибия, собственост на „Дънди“. Това става в разрез с официално подписания концесионен договор, сключен между правителството на България и „Челопеч майнинг“ ЕАД на 19.05.1999 г., според който годишно от находището трябва да се добиват по 2 млн. т руда. Въз основа на това количество е изчислена и много спорната концесионна такса, формирана от 1,5% от стойността на злато, мед и сребро в добитите руди по средноаритметични международни цени на металите на Лондонската борса. Българските минни геолози изчисляват обаче, че чистата годишна печалба на „Дънди“ възлиза на около 2 млрд. долара. Те я пресмятат на основата на стойността на извличаните от рудата 7 основни и 12 допълнителни компонента.
    Разминаването между официалните данни и реалните печалби става възможно заради липсата на контрол върху дейността на концесионера от страна на държавата. Това признаха експерти от акредитираната лаборатория по европейските изисквания и стандарти „Евротест контрол“. Нещо повече – оттам заявиха, че преди 1980 г. са правени проучвания в находището в Челопеч, но тогава държавата не е анализирала редките метали, защото е нямала методи за изследване, а вероятно и интерес. „Челопеч майнинг“ има собствена лаборатория и според органите, които би трябвало да осъществяват контрол – каквото фирмата декларира, това изнася, коментираха експерти от „Евротест контрол“. Последният път, когато е правен анализ на рудата от Челопеч, е преди 8 г. Според признанията на експерти от лабораторията „оттогава нещата замряха“.
    Проблемът е, че и сега едва ли някой в държавата може да каже какво точно се изнася. На въпрос на в. „Класа“ към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, дали разполага със сертифицирана лаборатория, която да установи съдържанието на ценни и редки метали в концентрата, който се преработва извън страната, в. „Класа“ получи следният отговор: ”В страната има акредитирани лаборатории по европейските изисквания и стандарти („Евротест контрол”, МГУ „Свети Иван Рилски” и др.) за определяне на съдържания на метали в руди и концентрати.“ Проверката на „Класа“ показа, че и в МГУ „Свети Иван Рилски” в последните години не са правени лабораторни анализи на рудата в Челопеч. От икономическото министерство обясниха, че концесионерът се отчита ежемесечно и годишно пред концедента, т.е. държавата, за това, какво количество руда и метали е добил. Тези отчети се формират на база на непрекъснати проби, които се правят от концесионера на място. Обект на пробите са забоите, натрошената руда преди флотация, медно-златният концентрат, хвостът. Това потвърждава тезата, че „Дънди“ изнася толкова количество злато и ценни метали, колкото може да добие, като същевременно отчита каквото си иска или за по-голяма сигурност – повтаря предварително зададените данни от концесионния договор.

    ОтговорИзтриване
  3. При това държавата дори не е определила квоти за износ на концентрат! Проблемът се задълбочава от факта, че не съществуват специални нормативни изисквания за износ на меден концентрат, както съобщиха за „Класа“от Агенция „Митници“. А под тази позиция се изнасят и златото, и останалите ценни метали от находището в Челопеч. От администрацията на Ваньо Танов отново припомнят, че правителството е определило задълженията на концесионера да води отчетна документация. Иначе митническата процедура, извършвана на пристанище Бургас, е стандартна. Износителят – фирма „Челопеч майнинг“, изпраща по електронен път необходимите документи, включващи декларация за произход, сертификат за качество, нареждане за товарене, проформа фактура и др., а митничарите проверяват дали количеството в пломбираните вагони отговаря на написаното в товарителницата. Което се изчерпва с отчитане на показанията на кантара.
    В пълномощията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е „да извършва проби от всяка продукция – резултат от находището“. Но това не се прави, както потвърдиха от лицензираните лаборатории, където единствено би могло да се изследва съдържанието на изнасяния от България концентрат.
    Контролните органи прехвърлят топката в полето на данъчните. Според Валутния закон НАП трябва да проверява дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработка и сделки с благородни метали. От данъчното ведомство пък отговориха на “Класа“, че канадската компания е поставена под постоянен мониторинг. От 2007 г. до сега да правени ревизии, като 4 от тях са завършили с ревизионен акт. Последният акт е от 3 май 2011 г., но от приходната агенция не съобщиха какво са проверявали данъчните, какви документи са изисквали и какво се констатира в ревизионните актове. Едно е сигурно - каквато и да е данъчноосигурителната тайна информация, със сигурност тя не включва независими изследвания на рудни концентрати. Така че остава „честната дума“ на „Дънди“ какво изнася от България. Колониалното разграбване на най-голямото златно находище в Европа продължава срещу смешната концесионна такса за предполагаемото количество злато, мед и сребро, извличани от концентрата, коментира за „Класа“ геологът д-р Вълко Гергелчев. По думите му истинско престъпление е изнасянето на златото от Челопеч извън пределите на България. Според законодателството на страните в ЕС не се допускат добив и проучване на благородните метали от чуждестранни фирми, защото това са стратегически ресурси и в никоя държава, даже в бившите африкански колонии, не се разрешава изнасянето на благородни метали извън граница, допълва д-р Гергелчев, който изчислява големите финансови загуби на България от неизгодните договори за концесия на подземните богатства. При това на 14 септември за пореден път долетя новината за нова авария край Челопеч, предизвикана от миннодобивната компания - пропукана е стената на съоръжението, по което протича хвостът до хвостохранилището. При аварията опасни отпадъци, съдържащи природна сярна киселина, арсен и тежки метали, са се изсипали директно в язовир “Качулка”. Протестът на еколози и местни хора обаче остана глас в пустиня. А скандално известната канадска компания „Дънди прешъс металс“, след като замърси р. Тополница, сега иска да добива злато в местността Ада тепе край Крумовград. Ада тепе е част от най-голямата зона от екомрежата „Натура 2000“ у нас. Така „Дънди“ може да се окаже замесена и в друг скандал, от който държавата губи милиарди левове. Вместо да вземе мерки, МОСВ днес (19 септември) възнамерява да издаде разрешение да разработва втори рудник в Ада тепе.
    http://www.klassa.bg

    ОтговорИзтриване
  4. ОВОС-а вече е подписан и прошнурован от НОНА ИВАНОВА КАРАДЖОВА.
    министерството на околната среда и водите, в нейно лице и в лицето на заместничката й Евдокия Манева.

    То, (за голямо съжаление!!), бе ясно , че ще получат ок с този ОВОС, който се 'дава' от такива ...."животни!"...
    (когато манева беше мин. на околната среда,
    нона й беше заместника)

    Да не почвам за хидравличното разбиване и пр.

    Тези хора , които са в МС, Мосв и пр. министерства са национални предатели.

    ОтговорИзтриване
  5. „Дънди“ концесионирала и общинските съветници в Челопеч
    Някои работят в мината, други имат семейни фирми, които обслужват предприятието

    Общинските съветници на Челопеч или работят във фирмата „Челопеч Майнинг“, собственост на канадската „Дънди Прешъс Металс“, или са собственици на семейни фирми, чиято дейност е да извършва доставки на същата фирма, или пък техните съпрузи са в трудови правоотношения с минната компания. По този начин „Челопеч Майнинг“ е „концесионирала“ и местната власт, осъществявайки търговия с влияние и лобиране. Тези факти се съдържат в сигнал и решение по него на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси от 2 март. Сигналът е подаден през ноември 2011 г. от Коалиция за устойчиво развитие.
    Проверка на комисията установява, че единствено двама от съветниците не са в конфликт на интереси, т.е. не са „концесионирани“ от „Челопеч Майнинг“. Представители на местната власт в Челопеч се трудят в мината като младши и старши лаборанти, служител по „запълнение“, маркшайдер, минен спасител, шлосер, дори и „началник смяна“.
    Фирмите, собственост по правило на роднини на общинските съвестници, споменати в преписката, са „Транс Кар 2000″ ЕООД, ЕТ „Ел-Ди ГД“, „НИС-Н“ ЕООД, „Реникар КС“ ЕООД. Любопитно е, че комисията почти не е открила платежни документи на името на някоя от споменатите фирми, макар да е сигурно, че те са извършвали услуги именно на „Челопеч Майнинг“.
    Любопитно е и разкритието, което прави комисията за установяване на конфликт на интереси – оказва се, че според предоставената от собственика на капитала „Дънди“ справка, компанията вече не е регистрирана в Канада, а в офшорния холандски град Амстердам.
    На практика 9 от общо 11 общински съветници в Челопеч са участвали във вземането на решения в полза на фирмата-работодател. Например – одобряване на устройствени планове за застрояване на поземлени имоти със складове за взривни материали, производствени площадки, транспортни схеми за движение по уличната и пътната мрежа без заплащане на общината, замяна на общинска земеделска земя със земя, собственост на дружеството, но, разбира се, от по-ниска категория. В добавка към част от тези решения липсват изискваните от закона документи.
    За отбелязване е, че други решения в полза на „Челопеч Майнинг“ не са приети от общинския съвет единствено заради отсъствието на няколко от служителите на фирмата, които по съвместителство са и общински съветници.
    Любопитна подробност е, че според транспортната схема на с. Челопеч дружеството не заплаща такси, докато в наредбата на същия общински съвет изрично е указано, че транспортно средство, превозващо от 16 до 20 т товар, заплаща 4 лв. такса за всеки изминат километър, до 30 тона – 8 лева, до 40 тона – 15 лева, а над 49 тона – 15 лева за километър плюс 8 лева за всеки тон над 40.
    В същата общинска наредба не е предвидена възможност за освобождаване от транспортна такса. „Челопеч Майнинг“ е освободена от транспортни такси – с решение на същите общински съветници, които работят за фирмата.

    Автор: klassa.bg

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2.08.2012 г., 9:05:00

    Погледнете друга Канадска фирма "Gabriel resources"какво е направила в съседна Румъния https://www.youtube.com/watch?v=p8Zmk_igeds ,за да знаете какво нас ни очаква!-Вземат ни златото и ни оставят отровена земя с цианиди и жълти стотинки .Как човек да не се гордее ,че е Българин?

    ОтговорИзтриване
  7. Правителството е хунта както и всички правителства от 1944 до днес.Правителството трябва да бъде избито заедно с реководеният от него БСС и цялата судебна система. Стига сте плакали и сте разисквали други вупроси.Проблемът е как по скоро правителството да бъде избито,убито,унищожено,елиминирано, докато то не ни е избило със законите си,които твори и глада на който ни подлага.

    ОтговорИзтриване
  8. да нахраним децата им с цианид и арсен е малко $$$

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2.06.2013 г., 1:57:00

    Златната мина в Челопеч е преотстъпена (концесионирана) при условие че на 100 кг злато на нас ще ни дадат 750 гр. Няма грешка -- отстъпили сме си златото -- на отстъпка 99, 25 % за Дънди Прешъс. С тия 750 гр не можем плати здравните пътеки на разболелите се, да не говорим че около 1 квадратен километър земя е безвъзвратно загубена за столетия, поради неизползваемостта и. Едно време комунягите затова не разработваха това находище. Бяха го оставили за тогава когато ще измислят нови технологии за ваденето му. А златото нищо му няма -- да си седи в земните недра недра -- там е най-сигурната банка Докато се разработят нови технологии и държавата / обществото ни си го извади за наше ползване

    ОтговорИзтриване
  10. С непрекъснатото заиграване с темите за АЕЦ Белене, шстовия газ, както и главоломната сеч на гори и безугледната експлоатация на полезни изкопаеми, все повече заприличваме на Южноамериканска република от третия свят, в това отношение. В крайна сметка златото "не става за ядене", но рисковете за съсипване на природата и здравето са необосновано високи.

    ОтговорИзтриване
  11. Ура! Изгониха геолозите от БММ от Крумовград! Победа на хората които искат да живеят спокойно. Само общината дето се стяга да клекне пред дръндевци.

    ОтговорИзтриване

Използвайте това поле за да напишете превод на страницата, да допълните с факти, или да коментирате написаното. Ако превеждате страницата, уточнете езика, на който пишете. Моля, пишете българските коментари на кирилица!

Нека повече хора да разберат кой е виновен за умиращата природа в България! Можеш ли да преведеш текста на друг език? Цъкни по-горе върху "публикуване на коментар" напиши на какъв език превеждаш и се опитай да направиш възможно най-точен превод.
(en) Did you translate the text above to your language? Let more visitors to read the black list. Publish your translation as a comment.

(bg) Забележка: * Фекалната маса от хотелите е изчислена от броя предлагани места по средната дневна маса фекалии от възрастен, при условие, че в хотела няма вегетарианци. Ако гостите са вегетарианци, масата се преизчислява по коефициент 1.4.
(en) A clarifying note: * The weight of excrements produced by the hotels was calculated based on the number of guests who can be accommodated and the average daily amount of excrement produced by an adult, provided that he is not a vegetarian. If the hotel guests are vegeratians, the weight of their excrements must be re-calculated by applying a quotient of 1.4.
(it) Spiegazione: * La quantità di escrementi umani si calcola secondo il numero di ospiti che ci possono accomodarsi e la quantità media di escrementi per un adulto non-vegetariano. Se gli ospiti sono vegetariani, questa quantità si moltiplica per 1,4.
(ro) O nota de clarificat: * Greutatea excrementelor produse de hoteluri a fost calculata luand in considerare numarul de oaspeti care s-au cazat si de media de excremente produsa de un adult zilnic luand in calcul ca nu este vegetarian. Daca oaspetii hotelului sunt vegetarieni atunci se va recalcula luandu-se in considerare un coeficient de 1.4.

Данни за посещаемостта: Броят уникални посетители от създаването на сайта до сега се вижда в оранжевия брояч в края на тази страница. За средната дневна посещаемост погледнете картата и брояча в дясното поле.